Novosti

FESTIVAL BRODOVA, MORA I MORNARA „DANI U VALI – STARI GRAD 2022.“ 21. do 25.09.2022.

Na 4. međunarodnom festivalu mora i mornara “Dani u vali-Stari Grad 2022” sudjelovalo je 60 brodova iz Hrvatske koji su nastupili u organizaciji udruga koje se bave očuvanjem hrvatske pomorske baštine. Članovi posada, njih preko 250 su u Stari Grad doplovili iz Rovinja, Pule, Mošćeničke Drage, Opatije, Selca, Malinske, Krka, Malog Lošinja, Pašmana, Drvenika, Prvić Šepurine, Betine, Murtera, Jezera, Korčule, Vele Luke, Lovrana, Opuzena, Komiže, Splita, Vrboske i grada Hvara. Treba naglasiti da su Dani u Vali jedina manifestacija ovakvog tipa u Republici Hrvatskoj koja okuplja udruge i brodare iz cijele Hrvatske.

Zemlja partner i specijalno počašćeni gost ovogodišnjih Dana u Vali je bila Republika Slovenija. U organizaciji nautičke revije i portala E Morje, Republiku Sloveniju su predstavile posade pet tradicijskih brodova uz podršku Pomorskog muzeja »Sergej Mašera«, Fakulteta za pomorstvo i promet te Društvo ljubitelja starih barki iz Pirana, Društvo starih barki iz Izole i Turističkih zajednica Izole i Portoroža.

Uz svakodnevne promotivne plovidbe svih sudionika održala se i veslačka regata komiških gundula gdje se u veslanju okušali najmlađi Starograđani. Jedna od festivalskih atrakcija na moru bilo je promotivno tradicijsko veslanje u kojem su sudjelovale ženske posade neretvanske lađe i slovenskog topa „Folega“ ravnopravno uz bok muškoj posadi kutera Hrvatske ratne mornarice.

U prostoru starogradske Čitovnice održavala su se predavanja s temom kako sačuvati maritimnu baštinu. Predavanja su održali članovi Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, Udruge Latinsko idro i kulturne ustanove Ars Halieutica .

FOTKA 1
„LEUT SLOBODNA DALMACIJA 1894.“

AKADEMIJA TRADICIJSKOG JEDRENJA I RIBOLOVA

Cilj provedbe projekta koji će u 2021. i 2022. godini provesti udruga Cronaves je uređenje tradicionalnog hrvatskog ribarskog broda tipa leut, razvoj i marketing na njemu temeljene eko turističke ponude što uključuje istraživanje morskog krajobraza okolice Splita i susjednih otoka  putem jedrenja s latinskim jedrom, upoznavanje s morskom bio-raznolikošću i tradicionalnim načinima njena korištenja kroz stvaranje doživljaja utemeljenog na tradiciji pomorstva i ribarstva.

Nakon obnove leut će se osim programa ljetne akademije tradicijskog jedrenja i ribolova koristiti i kao izložbeni primjerak baštine na otvorenom, a ujedno i predstavljati na manifestacijama u regatama tradicijskih plovila i sličnim kulturno-turističkim manifestacijama i sličnim aktivnostima vezanim za očuvanje i valorizaciju pomorske baštine.

Jedna od programskih faza projekta u razdoblju izvan turističke sezone u projekt uključuje i posebne skupine našeg društva te njihov doprinos zaštiti i očuvanju okoliša.

Leut „Slobodna Dalmcija“ izgrađen je 1894. godine u brodogradilištu na otoku Korčuli što ga čini najstarijim plovilom tog tipa koje danas plovi Jadranskim morem. Danas se na njemu često provodi klasična praktična obuka mladih moreplovaca - jedra, lantine, vesla, ribolov. Održavanje planirane  akademije tradicijskog jedrenja i ribolova s leutom Slobodna Dalmacija  vrlo dobro će se uklopiti u turističku ponudu grada Splita i susjednih otoka Šolte, Brača,Hvara i Drvenika te će doprinjeti njihovom turističkom razvoju i ponudi eko turističkih programa  utemeljenih  na tradiciji pomorstva i ribarstva ovog dijela Jadrana. U razdoblju izvan sezone projekt će obuhvaćati programe sa srodnim udrugama i osobama s posebnim potrebama.

Projekt je financiran proračunskim sredstvima Splitsko-dalmatinske županije u okviru programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini.

Projekt je podržan i proračunskim sredstvima Grada Splita kao kulturno-umjetnički projekt i projekt očuvanja kulturne baštine te projekt od interesa za Grad Split.

 

19. LEUT U SPLITSKOJ LUCI 19


HRVATSKA MARITIMNA BAŠTINA NA ESCALE A SETE 2020.
.

Nakon uspješnih predstavljanja hrvatske maritimne kulture u Francuskoj, Udruzi Cronaves iz Splita, još jednom je pripala čast predstaviti hrvatsku maritimnu kulturu i baštinu na predstojećem festivalu Escale À Sète 2020. koji će se, uz podršku predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, održati od 07. do 13. travnja u gradu Sète. Brodovi koji će se nalaziti u sastavu hrvatske povijesne flote ovaj put dolaze sa četri otoka: Maloga Lošinja, Prvića, Visa i Hvara.

 • loger „Nerezinac“ u organizaciji TZ Maloga Lošinja i Grada Maloga Lošinja
 • gajeta „Mila“ u organizaciji Ekološke udruge Šepurina s otoka Prvića
 • sandula „Molo Palagruža“ i dvije gundule „Jurkovica“ i „Lućica“ u organizaciji udruge Palagruža iz Komiže
 • gajeta „Forka“ u organizaciji udruge Hvar metropola mora iz Grada Hvara

Svaki brod predstavljat će sredinu iz koje dolazi, njen kulturni i pomorski identitet te njenu turističku ponudu.

Nastupu Republike Hrvatske na ovom najvećem mediteranskom pomorskom festivalu prethodi sudjelovanje i na festivalu mora i mornara u luci Marseillane (15 km od Sète) gdje će se Hrvatska kao specijalno počašćeni gost predstaviti nekoliko dana ranije, odnosno od petka 03.04.2020. do nedjelje 05.04.2020.

Budući da je Hrvatska dobila status specijalno počašćena gosta, ima se mogućnost predstaviti se svojom flotom povijesnih brodova u moru i Hrvatskim selom na kopnu te na taj način predstaviti svoju maritimnu kulturu: stare pomorske zanate, stare ribarske alate, gastro-enološku kulturu, gradnju drvenog broda i sl. Posebna pozornost će se posvetiti i turističkoj prezentaciji s obzirom na to da broj francuskih turista s tog područja koji posjećuju Hrvatsku raste iz godine u godinu.2020 02 21 2MEĐUNARODNI FESTIVAL MORA I MORNARA "DANI U VALI" – STARI GRAD 2019. - 11. do 15.rujna 2019..

I ove godine će Starogradska Vala postati pozornica na kojoj će pred mnogobrojnom domaćom i inozemnom publikom „zaplesati“ hrvatska tradicijska flota od Istre do Neretve potpomognuta barkama festivalskih počasnih gostiju iz Crne Gore. Plovidba svih brodova, prigodna glazba i svjetlosni efekti odvesti će nas u neka davna vremena, u neke davne plovidbe i pomorske bitke.

Napomena: za detaljni program kliknite na plakat

Dani u Vali 2019 - plakat - Hr En - 740x1040 - za WEB

Note: For a detailed program, click on the poster below

Days in bay 2019

Novo predstavljanje Hrvatske na festivalu “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.” 27. svibnja do 2. lipnja 2019..

Hrvatska će se na poziv organizatora festivala na jubilarnom, desetom festivalu u pokrajini Bretanji predstaviti u sklopu paviljona 'Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe'. Veselimo se ponovnom putovanju u Francusku gdje udruga Cronaves, zahvaljujući dosadašnjim predstavljanjima, ima odličan rejting u velikoj europskoj pomorskoj obitelji". Povod poziva organizatora iz Francuske, ovaj put bio je festival mora i mornara "Dani u Vali – Stari Grad 2019.“ koji ćemo predstaviti međunarodnoj publici ravnopravno, uz bok velikim europskim festivalima i manifestacijama sličnog karaktera.
NASLOVNICA ZA web

U ovogodišnjem programu pored Staroga Grada uključeni su i Muzej drvene brodogradnje iz Betine, Muzej Općine Jelsa i Udruga Lantina iz Vrboske te Općina Preko i POU Dom na žalu s otoka Ugljana, koji su zajedničkim snagama priredili vrlo interesantnu izložbu 'Tragom male drvene brodogradnje'. Izložbu su osmislile ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić i ravnateljica Muzeja Općine Jelsa Marija Plenković, suautorica je Andrina Luić, a grafički ju je oblikovao Lovro Vudrag. Nastala je kao rezultat suradnje muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske, koncipirana da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije. U Vannesu će se predstaviti i hrvatski turizam, posebno luke nautičkog turizma, jer je Hrvatska u Francuskoj prepoznata kao jedna od najboljih nautičkih destinacija. U hrvatskom paviljonu 31. svibnja održat će se Hrvatski dan na kojemu će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica. Sudjelovanje Hrvatske na festivalu "Tjedan zaljeva Morbihan" održava se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture te vanjskih i europskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, Grada Staroga Grada, Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, TZ Grada Splita, TZ Staroga Grada, TZO Betina, TZO Preko, Općine Preko, Muzeja Staroga Grada, Muzeja Općine Jelsa i Muzeja betinske drvene brodogradnje.
semaine-du-golfe-du-morbihan-4

Prezentacija hrvatskog sudjelovanja na festivalu “Escale a Sete” u Zagrebu u srijedu 21.03.2018.

Pred polazak u Francusku članovi Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine « Cronaves»,  će u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj održati prezentaciju

festivala “Escalle a Sete 2018”.  Gospodin Philippe Meunier, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj i Plamenko Bavčević, predsjednik udruge « Cronaves», ovom će prilikom detaljnije predstaviti festival i hrvatsko sudjelovanje.

Nakon prezentacije posjetitelji će imati prilike degustirati ribarski brudet kojeg će pripremati članovi udruge « Palagruza«  iz Komiže na otoku Visu Ante Murić Žmurak i Šime Mardešić Palagruža. Ova degustacija povezana je s događanjem « Good France/ Goût de France » koje poziva restorane cijelog svijeta da svake godine 21. ožujka organiziraju francusku večeru.

Prezentacija će se održati u Zagrebu srijedu 21.03.2018. u prostoru Mediateke Francuskog instituta s početkom u 12:00 sati.
unnamedIz tiska izašla nova brošura festivala Dani u Vali – Stari Grad 2017.


dani u vali 2017 starigrad

Press konferencija za ''Tjedan zaljeva Morbihan 2017.''

Festival "Tjedan zaljeva Morbihan", koji se od 22. do 28. svibnja 2017. održava u području "Malog mora" u francuskoj pokrajini Bretanji, jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja.

Na posljednjem festivalu 2015. „specijalno počašćeni gost“ bila je Hrvatska, najmlađa članica Europske unije. Tim pozivom francuski organizatori na simboličan su način širom otvorili vrata maritimnoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Francuske i Hrvatske.

Iako je organizator ovogodišnjeg Europskog festivala mora i mornara izmijenio koncepciju gostovanja inozemnih grupa, Hrvatskoj je još jednom ukazao posebnu pažnju osiguravši joj počasno mjesto u sklopu „ Willage of European Maritime heritages“ (Sela europske maritimne baštine) s Italijom koju predstavljaju regije Emilia-Romagna i Lago maggiore, Francuskom s predstavnicima Occitane i Provence, Nizozemskom, Irskom i Španjolskom koju predstavlja pokrajina Galicija.

Program sudjelovanja Hrvatske na Festivalu Tjedan zaljeva Morbihan 2017. osmislila je i koordinirala s francuskim organizatorima Udruga Cronaves iz Splita.

U Europskom maritimnom selu u gradu Vannesu Hrvatska će cjelodnevnim kulturno-zabavnim i edukativnim programima predstaviti europskoj javnosti svoje pomorske zanate, ribarske vještine, tradicionalnu primorsku kuhinju i autentične hrvatske proizvode, o čemu će se brinuti Udruga Palagruža iz Komiže s otoka Visa, pa će se tako i naša bogata tradicija plovidbe i pomorskih vještina prezentirati na tradicijskom brodu – komiškoj sanduli.

Programi na kopnu održavat će se u Hrvatskom maritimnom muzeju, posebno postavljenom za tu prigodu, u kojem će Muzej Staroga Grada izložbom odabranih fotografija na temu slavne starogradske pomorske kulture predstaviti i dio zajedničke hrvatske maritimne baštine.

Posebni obol hrvatske prisutnosti na ovom velikom europskom maritimnom, kulturnom i turističkom festivalu dat će Hrvatska turistička zajednica koja će se sve vrijeme animacijom, dijeljenjem turističkih prospekata, brošura i suvenira brinuti o tome da što više francuskih turista ovoga ljeta posjeti Lijepu Našu.

Program sudjelovanja Udruge Cronaves od 22. do 28. svibnja 2017. (11:00 – 22:00 sati)

 • promotivna plovidba Komiške sandule
 • radionica izrade ribarskih alata

· radionica za djecu: Barake Palagružone, izrada Komiške gundule (udruga Palagruža,Komiža)

· foto izložba „Pomorska baština Staroga Grada“ u suradnji s muzejom Staroga Grada na Hvaru.

· izložba, maketa tradicijskih brodova, Velimir Lojpur maketar iz Splita

 • turistička prezentacija
 • glazbeni program
 • eno i gastro prezentacija

U četvrtak, 25. svibnja 2017., održat će se HRVATSKI DAN (konferencija za medije uz video-prezentaciju turističke ponude grada Splita i Splitsko–dalmatinske županije, 26. svibnja predstavit će se hrvatska vina i ulja, a 27. svibnja hrvatski nautički turizam.

Zaljev Morbihan je prirodna luka na obali Atlantskog oceana smještena u istoimenom području na jugu francuske regije Bretanije (sjeverozapadna Francuska). Ime izravno dolazi iz Bretonskog jezika (Ar Mor Bihan) što u prijevodu znači „malo more“. Zaljev Morbihan mnogi svjetski zemljopisci opisuju kao jedan od najljepših zaljeva na svijetu koji se prostire od grada Locmariaquer na zapadu do grada Vannes na istoku. Zaljev je zaštićen sustavima koji reguliraju ekstremne razlike između oceanske plime i oseke, ali i pored toga strujanje mora na nekim lokacijama može dosegnuti brzinu i do 9,4 čvora. Najznačajnija odrednica zaljeva Morbihan su njegova 42 otoka. Većina ih je u privatnom vlasništvu poznatih osoba iz svijeta umjetnosti, ali dva najveća - Île aux Moines i Île d' ARZ – u vlasništvu su države i omiljena su europska ljetna turistička destinacija.

Na ovom sedmodnevnom maritimnom festivalu sudjeluje više od tisuću tradicionalnih brodova individualnih karakteristika koji pripadaju nadaleko poznatim malim nacionalnim flotama koje u svojim zemljama svakodnevno isplovljavaju na ribarenje, a po ulovu se vraćaju u svoje matične luke.

Okupljaju se brodovi svih veličina, namjena i specifičnih tradicija: brodovi na vesla, stari ribarski brodovi s jedrima, stari motorni brodovi, tradicionalni jedrenjaci s više jarbola, klasične i suvremene jahte… Na svaku manifestaciju u Zaljev doplovi dvadesetak velikih jedrenjaka koji su pravi ponos europskog pomorskog graditeljstva. To su uglavnom trojarbolni brodovi: bricks, goélettes, ketchs, ali i prestižne jahte.

 

press event 9.03.2017 1 1600x1060

 

Press konferencija predstavljanje programa festivala ''Dani u Vali''

U Jedriličarskom klubu Labud u Splitu, Udruga Cronaves predstavila je u četvrtak, 1. rujna 2016. program četverodnevnog Festivala Dani u Vali, koji će se od 8. do 11. rujna 2016. održati u Starome Gradu na Hvaru.

dani u vali presica SD.png

 

Najavna konferencija za medije za ''Dani u Vali''

Najavna konferencija za medije, festivala Dani u Vali će se održati u četvrtak 1. rujna 2016. u 10 sati u prostorijama JK Labud, Uvala baluni 9 (ACI marina Split). Na konferenciji će se predstaviti program i brodovi koji sudjeluju na festivalu. Dobro došli!

 

pdfBRODOVI NA FESTIVALU

 

Dani u Vali - Stari Grad 2016., 1. konferencija za medije

U petak 18.ožujka 2016.g. u muzeju u Starom Gradu održana je prva konferencija za medije na kojoj je predstavljen koncept i program međunarodnog maritimnog festivala Dani u Vali. Nazočnima novinarima su se obratili Robert Pauletić, zamjenik ministra turizma RH, Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada, Aldo Čavić, ravnatelj muzeja, Danijela Vlahović, direktorica ureda TZ i Plamenko Bavčević, predsjednik udruge Cronaves koja je i organizator festivala.

slobodna dal starigrad

Međunarodni pomorski festival ''Dani u vali - Starigrad 2016.''

Drage kolege i prijatelji, štovatelji hrvatske pomorske tradicije, sa zadovoljstvom Vas obaviještavamo da će se u okviru proslave 2400 godina Starog Grada na otoku Hvaru, od 08. do 11. rujna 2016. god. održati međunarodni pomorski festival ''Dani u vali - Stari Grad 2016''.

Dođite sa svojim brodovima i budite i Vi dio ove velike pomorske fešte.

Organizator festivala je udruga « CRONAVES ».

dani u vali

Predstavljanje brodova članova Hrvatske povijesne flote (19.veljače 2015.)

Na poziv Koordinacije udruga za očuvanje maritimne baštine otoka Murtera, članovi udruge „Cronaves“ su na sajmu nautike u Zagrebu predstavili novu brošuru projekta „Tjedan zaljeva Morbihan“ te brodove članove Hrvatske povijesne flote.

 • PATRIOT - gajeta, Vrboska
 • KURNATARICA - gajeta, Murter-Betina
 • GRAD DUBROVNIK i UDRUGA LAĐARA NERETVE br. 33 - lađe, Metković
 • BRIONI - batana, Pula
 • TOMISLAV - leut, Vela luka
 • MOCIGUZICA - gajeta, Hvar
 • SLOBODNA DALMACIJA - leut, Split
 • MALA MATULIĆA - gajeta, Pašman
 • BORAC, leut Lumbarda
 • TRUPA - Metković
 • TOLITAR - leut, Vrboska
 • PALAGRUŽA - falkuša, Komiža
 • CONDURA CROATICA - Zadar

Posebnu pozornost na sajmu privkla je novogradnja GIG 620 koju gradi poznati brodograditelj Mile Jadrešić iz Murtera. Tijekom festivala u Francuskoj g. Mile će biti voditelj “work shopa“ gradnje drvenog broda.

Godišnje izvješće o radu za 2014. godinu
izvjesce

Prezentacija festivala „Tjedan zaljeva Morbihan“ u Parizu (09. prosinca 2014.)

U okviru nautičkog sajma „Nautic“ 9. prosinca 2014. su u Parizu g. Aimé Kerguiéris, predsjednik te g. Gérard d'Aboville, generalni tajnik francuske udruge „Tjedan zaljeva Morbihan“, u prisutnosti bivšeg ministra i predsjednika Generalnog vijeća Morbihana g. François Goularda, zamjenice veleposlanika RH gđe Anite Tršić , direktorice HTZ predstavništva u Parizu Danijele Mihalić Đurica te predsjednika Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine „Cronaves“ g. Plamenka Bavčevića, predstavili festival „Tjedan zaljeva Morbihan“ koji se planira održati u zaljevu Morbihan od 11. do 17. svibnja 2015. godine s Republikom Hrvatskom kao počasnim gostom.

Ujedno je u nazočnosti predstavnika organizatora festivala i vlasnika gajete Mala Matulića, Krste Matulića, održan prvi sastanak donačelnika općine Pašman g. Krešimira Čosića s g. Philippeom Le Bérigotom, gradonačelnikom otoka Ile aux Moinsa. Radi se o najvećim otokom u zaljevu Morbihan s kojim će otok Pašman tijekom festivala „Tjedan zaljeva Morbihan“ potpisati povelju o prijateljstvu.

Prezentacija festivala „Tjedan zaljeva Morbihan“ u gradu Hvaru (16. listopada 2014.)

U organizaciji udruge „Hvar metropola mora“ u crvenom salonu Hvarske loggie održana je prezentacija projekta „Tjedan zaljeva Morbihan“. Prezentaciji su nazočili hvarski gradonačelnik Rino Budrović, Georges Buj iz TZ grada Hvara, članovi udruge „Hvar metropola mora“ predvođeni predsjednikom i tajnikom udruge Darkom Šoša i Tončem Buzolić Lojkom te ostali zainteresirani građani Hvara.

Posjet francuske delegacije Županiji SD i Omišu (02. listopada 2014.)

Posjet francuskog izaslanstva nastavljen je u četvrtak prijemom u Splitsko dalmatinskoj županiji. Zamjenik župana Ante Šošić, prilikom dobrodošlice predstavnicima udruga „Tjedan zaljeva Morbihan“ i „Cronaves“, istaknuo je kako je ovaj Festival jedna lijepa turistička priča. Naglasio je kako ovakve manifestacije idu u prilog turističkoj promociji. Prezentacija prilikom Festivala nije samo turistička, već promovira tradiciju i vraća nas u davna vremena kada je sve bilo drugačije, kazao je zamjenik Šošić. Hrvatska na ovom internacionalnom festivalu nacionalnih maritimnih baština ima što pokazati.

Nakon posjete Županiji uslijedila je posjeta gradu Omišu gdje su se gosti iz Francuske sreli sa vlasnicima parance Zmaj 2. Pokušali smo jedriti ali bonaca je učinila svoje i omišku rivjeru smo morali obići „na motor“. Braća Ive i Ante Pešić su na brodu pripremili vrhunsku Gregadu, a gastronomsko iznenađenje je bio i Poljički soparnik.

Plovidba falkušom Palagruža do Biševa (01. listopada 2014.)

Na poziv i u organizaciji naše udruge francusko izaslanstvo festivala LE SEMAINE DU GOLFE MORBIHAN (Tjedan zaljeva Morbihan) nakon Murtera posjetilo je Komižu gdje ih je primila Dubravka Zanki, zamjenica gradonačelnice.

Uz pomoć TA „Alternatura“ organiziran je posjet Biševu i Modroj špilji replikom ofalkone gajete „Palagruža“.

Nakon povratka s Biševa, prepuna dojmova, Ann Burllat je kratko kazala: “Od našeg prvog dana boravka u Hrvatskoj, oduševljeni smo viđenim, ali moram reći da je danas bio vrhunac. Nakon jednog sata nevjerojatne plovidbe falkušom Palagruža u društvu njenog kormilara i vlasnika Pina Vojkovića, otkrili smo čudesnu Modru špilju. Dovoljna je samo jedna riječ: WAOUH! Sada kažem da je Dalmacija jedno od 7 svjetskih čuda. Upoznat ćemo Morbihan o tome.”

Primanje u HGK Split (30. rujna 2014.)

U utorak je na poziv Predsjednice HGK Županijske komore Split gđe. Katije Buličić i njenih suradnika upriličeno primanje za francusko izaslanstvo – organizatore festivala Tjedan zaljeva Morbihan. Nakon prezentacije koju su održali članovi udruge Cronaves razgovor se nastavio na temu uspostavljanja poslovnih veza između gospodarstvenika grada Vannesa i Splita te regije Morbihan i Splitsko dalmatinske županije. Primanju su nazočili i direktorica TZ Grada Splita Alijana Vukšić, Gerard Denegri, počasni konzul Republike Francuske u Splitu, voditeljica gradskih manifestacija Mariana Pivalica, Inge Čosić iz tvrtke Nautika centar Nava te ispred Hrvatske udruge privatnih brodara, Arsen Ercegović.

Francusko izaslanstvo festivala na prijemu u gradu Splitu (29. rujna 2014.)

Drugi dan boravka francuskog izaslanstva bio je rezerviran za prijem koji je u gradskoj upravi priredila zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo zajedno s Elom Žižić, pročelnicom Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove i Sinišom Kukom, pročelnikom Službe za kulturu, umjetnost i staru gradsku jezgru.

Gosti iz Francuske su u suradnji sa predstavnicima udruge CRONAVES predstavili projekt sudjelovanja Hrvatske na festivalu kao specijalno počašćenog gosta i zemlje partnera te ujedno izrazili ideju o mogućoj organizaciji sličnog velikog europskog maritimno-turističkog događaja u gradu Splitu i otocima u njegovoj neposrednoj blizini.

Više o navedenom susretu na http://www.split.hr/Default.aspx?art=4295&sec=2

Jedrili smo na regati Latinsko idro (28. rujna 2014.)

U sedmodnevni posjet udruzi CRONAVES doputovala je delegacija organizatora festivala TJEDAN ZALJEVA MORBIHAN.

Delegaciju sačinjavaju

- gosp. Aimé Kerguéris, predsjednik asocijacije 'LE SEMAINE DU GOLFE MORBIHAN' koja organizira festival 'Tjedan zaljeva Morbihan'. Gospodin Kerguéris je i dugogodišnji dopredsjednik regionalnog vijeća regije Morbihan.

- gosp. Polig Belenfant, izvršni direktor asocijacije 'LE SEMAINE DU GOLFE MORBIHAN'.

- gosp. Jakez Kerhoas i gđa. Anne Burlat direktori i vlasnici tvrtke 'Grand Large' koja je organizator najvećih svjetskih i europskih maritimnih festivala kao što su 'Festival mora i mornara – Brest' i 'Le semaine du golfe Morbihan'.

Prvi dan njihovog boravka bio je predviđen za posjet festivalu DANI LATINSKOG IDRA, manifstaciju koja se po 17-ti put održava na otoku Murteru.

U ugodnoj atmosferi i prijateljskom druženju sa organizatorima festivala bila je to i prigoda da se članovi francuske delegacije upoznaju sa ministrima Republike Hrvatske gosp. Sinišom Hajdaš Dončićem te gosp. Mihaelom Zmajlovićem.

Na ručku koji je priredila Udruga Latinsko idro i njen predsjednik Željko Jerat, ministri su upoznati sa predstojećim festivalom LE SEMAINE DU GOLFE MOBIHAN te činjenicom da je na tom festivalu Hrvatska zemlja partner i specijalno počašćen gost.

Članovi francuskog izaslanstva su nakon ručka na poziv prof. Vladimira Skračića zauzeli mjesto kao članovi posade na popularnoj Kurnatarici te na poziv Krste Matulića na gajeti Mala Matulića.

Veselju nije bilo kraja kada je gajeta Mala Matulića u generalnom poretku treća uplovila u cilj, a u kategoriji gajeta bez motora zauzela prvo mjesto.

Prezentacija u Metkoviću (21. rujna 2014.)

Projekt „Tjedan zaljeva Morbihan“ predstavljen je i u Metkoviću u prostoru Udruge lađara Neretve. Predstavnici lađara, iskusni organizatori Maratona lađa te nekoliko zapaženih međunarodnih projekata, sa zanimanjem su pratili prezentaciju te iskazali interes za sudjelovanjem u projektu sa dvije Neretvanske lađe i jednom trupicom.

Prezentacija u Sutivanu (23. kolovoza 2014.)

U sklopu Stivanskog kulturnog ljeta u prostoru Narodne knjižnice održana je prezentacija projekta „Tjedan zaljeva Morbihan 2015“. Osim zainteresiranih mještana prezentaciji su nazočili i načelnik općine Ranko Blažević te donačelnik Franko Gospodnetić. Predsjednik udruge Cronaves Plamenko Bavčević i tajnik Saša Lukić nazočne su upoznali sa mogućnostima i uvjetima koje pojedina barka te lokalna zajednica trebaju ispunjavati kako bi se uspješno prezentirali na ovoj velikoj međunarodnoj manifestaciji koja se od 11. do 17.svibnja 2015. održava na području zaljeva Morbihan u Francuskoj.

Prezentacija u Biogradu (06. kolovoza 2014.)

Prezentacija projekta „La semaine du Golfe Morbihan 2015“ održana je u Kapetanskom klubu marine Kornati u Biogradu. U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi razgovaralo se o mogućnosti integralne prezentacije maritimne tradicije, gastronomije i turizma područja biogradske rivjere i otoka Pašmana. Prezentaciji su između ostalih prisustvovali načelnik Općine Pašman gosp. Andro Magić, predsjednik Yacht kluba Biograd gosp. Gordan Borčilo, Marin Matulić i Krsto Matulić, vlasnik gajete „Mala Matulića“ iz mjesta Pašman na otoku Pašmanu.

 

Prezentacija u Korčuli (24. srpnja 2014.)

U Gradskoj vjećnici Korčule su tajnik i predsjednik udruge Cronaves (Saša Lukić i Plamenko Bavčević) održali prezentaciju projekta „Le semaine du Golfe Morbihan 2015“. Prezentaciji su nazočili gradonačelnik grada Korčule g. Vinko Kapelina, načelnik općine Lumbarda g. Joža Žmikić, članovi Udruge lađara „Žrnovski galijoti“ iz Žrnova, Denis Andreis i Željko Županović iz Vele Luke (vlasnici gajete i leuta), Roko Markovina iz Lumbarde, istraživač pomorstva i brodogradnje te inicijator obnove leuta-trajte ”Borac” iz Lumbarde izgrađenog 1945.g., kao i Goran Oreb iz kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

 

Prezentacija na festivalu mora ''Rota Palagruzona'' i Vrbovskoj na Hvaru (08. srpnja 2014.)

Prezentacija projekta „Le semaine du Golfe Morbihan 2015“ održana je u Komiži tijekom festivala mora „Rota Palagruzona 2014“, a projekt je prošli petak predstavljen i na otoku Hvaru članovime udruge „Lantina Vrboska“. Ovaj svojevrsni „road show“ nastaviti će se prema jadranskom jugu u mjestu Gradac te na području Dubrovačko-neretvanske županije u Metkoviću i na Korčuli. Flota hrvatskih povijesnih brodova sudionika festivala u Francuskoj će se oformiti do kraja listopada kada će započeti izrada navigacijskog programa festivala.

 

Posjet zaljevu Morbihan (16. lipnja 2014.)

Od 11. do 15. Lipnja delegacija udruge CRONAVES boravila je u Francuskoj na području zaljeva Morbihan. Bila je to prilika za upoznavanje s organizatorima festivala „Tjedan zaljeva Morbihan 2015“ i dogovor o nastupu naše povijesne flote. Program na moru i na kopnu predstavili smo na tiskovnoj konferencij i iprilikom službenog posjeta gradonačelniku grada Vannes gosp. Davidu Robou. Održan je i sastank sa vodećim turističkim djelatnicima regije Morbihan, a na prijemu koji je pripremljen za našu delegaciju i 16 gradonačelnika općina koje aktivno sudjeluju u festivalskoj organizaciji potpisan je ugovor o sudjelovanju Hrvatske na slijedećem festivalu u statusu specijalno počašćenog gosta. Zadnji dan boravka iskorišten je za upoznavanje zaljeva i ruta kojima će dogodine ploviti hrvatska flota povijesnih brodova sudionika festivala „La semaine du golfe Morbihan 2015“.

 

Prezentacija na festivalu „Fiumare 2015“ (30. svibnja 2014.)

Predsjednik udruge „Cronaves“ Plamenko Bavčević i tajnik Saša Lukić sudjelovali su u programu 3.festivala mora i pomorske tradicije „Fiumare 2015“ koji se u vremenu od 28.05. do 04.06.održao u Rijeci. Bila je to odlična prilika da zainteresiranim sudionicima festivala predstavimo projekt „Tjedan zaljeva Morbihan 2015“. Ovom prilikom zahvaljujemo dr.sc. Robertu Mohoviću na pozivu i pozdravljamo sve brodare koji su bili na našoj prezentaciji.

 

Iz tiska izašla brošura festivala „Tjedan zaljeva Morbihan“ (30.travnja 2014.)

Brosura Tjedan zaljeva MorbihanIz tiska je izašla brošura „Tjedan zaljeva Morbihan 2015“ (kliknite na naziv za download). 

Novosti

Festival brodova, mora i mornara ''Dani u vali - Starigrad 2022...

Više... 


Nakon uspješnih predstavljanja hrvatske maritimne kulture u Francuskoj, Udruzi Cronaves iz Splita...

Više... 


Međunarodni festival mornara "Dani u vali - Stari grad 11. do 15. rujna 2019...

Više... 


Novo predstavljanje Hrvatske na festivalu “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.” 27. svibnja do 2. lipnja 2019....

Više... 


Prezentacija hrvatskog sudjelovanja na festivalu “Escale a Sete” u Zagrebu u srijedu 21.03.2018 ...

Više... 


Iz tiska izašla nova brošura festivala Dani u Vali – Stari Grad 2017. ...

Više... 


Press konferencija za ''Tjedan zaljeva Morbihan 2017.''...

Više... 


Press konferencija predstavljanje programa...

Više... 


Najavna konferencija za medije, festivala Dani u Vali će se održati u četvrtak 1. rujna 2016. u 10 sati u prostorijama JK Labud, Uvala baluni 9 (ACI marina Split).

Više... 


U petak 18.ožujka 2016.g. u muzeju u Starom Gradu održana je prva konferencija za medije na kojoj je predstavljen koncept i program međunarodnog maritimnog festivala Dani u Vali.

Više... 


 Cronaves vertikalno

jadrolinija logo

ŽUPANIJA LOGO